Te intorci de la serviciu dupa o zi de munca. Esti obosit/a si cam stresat/a. Ai putea sa te duci la sala, dar parca nu ai energie. Plus asta ar insemna inca 2 ore din ziua respectiva duse. Te gandesti ca daca te grabesti acasa o sa ai timp sa te relaxezi la un serial sau ceva. Si o sa mergi la sala maine. Atunci probabil o sa ai si mai mult chef.
E noapte, e tarziu, dar tu stai si te uiti la inca un episod. Ai facut ce-ai vrut toata seara, dar tot simti agitatia interioara. E poate plictiseala. Sau poate stres. Nu ti-e clar de unde vine, dar te gandesti ca o sa te simti mai bine daca mananci ceva. Ai o ciocolata in dulap. Mananci un rand. Te simti parca mai bine.
Mai vrei. Mai mananci unul. E bine. E bine cand mananci. Asa ajungi de-o termini toata. Dar acum simti iar ca lipseste ceva si esti nesatisfacut/a. Desfaci un pachet cu biscuiti. Il mananci si pe el tot. La final, tot nu te simti bine. Te simti doar amortit/a. Adormi tarziu si dormi prost. A doua zi te trezesti obosit/a si o iei de la capat.
Vine weekend-ul si te gaseste lipsit/a de orice chef de viata. Prietenii tai au plecat din oras, in natura - te-au chemat si petine, dar tu i-ai refuzat. Ai vrut sa stai sa dormi mai mult. Si nici nu voiai sa pierzi toata ziua pe drumuri.Te-ai gandit ca daca stai si lancezesti prin casa, o sa te incarci mai bine pentru saptamana care urmeaza.
Te trezesti tarziu, morocanos/oasa si fara energie. Orele trec repede. Noaptea te gaseste din nou in fata ecranului, mai obosit/a, mai plictisit/a, mai fara chef, dar acum si frustrat/a pentru ca simti ca nu ai profitat suficient de timpul tau liber.
Vrei sa slabesti, dar asta insamna sa-ti schimbi alimentatia, sa tii dieta. Adica inseamna bataie de cap si tu nu ai chef acum, perioada asta, pentru ca esti in focuri la munca. Dupa ce se termina proiectul asta o sa te mai relaxezi si-o sa te ocupi.
Proiectul se termina, dar planuiesti sa pleci intr-o vacanta. Nu poti acum. Dupa, dupa ce te intorci.
Cand te intorci, se imbolnaveste un parinte si esti stresat/a, asa ca iar amani, cu lunile.
Intre timp incepe si un nou proiect, mai greu, la munca. Amani din nou...
Ce vreau sa exemplific prin situatiile de mai sus, e cat de mult ne inselam atunci cand incercam sa ne anticipam starile viitoare si felul in care ne vor face anumite evenimente si actiuni sa ne simtim.
Asta deoarece ne place sa credem ca avem control - control asupra actiunilor, asupra gandurilor si asupra starilor noastre interioare. Asta ne da incredere in noi si ne face sa ne simtim puternici si in siguranta.
Iar o parte din acest control inseamna si predictia si influentarea starilor noastre viitoare. Adica ne place sa putem controla nu doar cauza - ceea ce facem, ci si efectul - ce se va intampla si cum ne vom simti dupa. Cel putin cand e vorba de activitatile noastre zilnice, banale.
Insa controlul este o iluzie. Ne controlam efectiv mult mai putin decat credem, si asta deoarece majoritatea comportamentelor ce credem ca tin de auto-control si disciplina, sunt de fapt obisnuinta sau determinate de stimuli subconstienti. Iar cand vine vorba de anticiparea starilor viitoare, acolo suntem chiar dezastru:
Mananci o prajitura crezand c-o sa te simti mai bine. Dar nu te simti. Te simti doar vinovat/a pentru ca ti-ai stricat dieta. Asa ca mai mananci una, cautand ce n-ai gasit in prima, zicandu-ti ca oricum nu o sa conteze. Dar conteaza. Si cu fiecare prajitura mancata, nu te simti mai bine. Te simti cel mult amortit/a, iar vina creste.
Nu mananci fructe pentru ca ti se pare ca nu te satisfac, ca nu sunt la fel de bune. Nu mananci legume pentru ca nu le suporti, nu-ti plac. Dar nu-ti dai seama, nici la legume, nici la fructe, ca de fapt nu esti obisnuit/a cu ele si ca in ceva timp ar putea sa ajunga sa iti placa toate, la fel sau chiar mai mult.
Nu mergi la sala pentru ca te simti prea obosit dupa munca. Crezi ca un antrenament te-ar epuiza si mai mult si ca o sa te incarci mai bine daca stai in pe canapea, in fata unui ecran. Dar asta nu te incarca.Te goleste si mai mult de energie. Pe cand un antrenament scurt, cu greutati, te-ar fi revigorat, nu doar mental, ci si fizic.
Te trezesti dimineata binedispus/a si plin de energie. Vrei sa schimbi lumea, sa rastorni muntii. Apoi citesti vreo stire negativa, vezi vreo postare care nu-ti convine pe social media sau te gandesti aiurea la ceva naspa si brusc, ai devenit inegurat/a, cheful s-a dus si, ce e cel mai grav, de multe ori nici macar nu iti dai seama ce s-a intamplat.
Plimbarile ti se par plictisitoare, preferi sa stai in casa. Efortul fizic te oboseste, asa ca nu e nici el pentru tine. Alegi din nou sa stai.
Esti in urma cu somnul, dar o lalai noaptea la seriale sau pe telefon, pentru ca ti se pare ca te incarca mai mult decat sa dormi.
Sunt doar cateva exemple, ale aceluiasi sindrom: iluzia controlului si lipsa de intelegere a ceea ce ne implineste cu adevarat.
Traim intreaga viata crezand ca, daca facem mai mult din ceea ce ne place, o sa ne simtim mai bine, sau ca vom fi mai fericiti. Insa asta e o iluzie.
Realitatea e ca, uneori, sa facem ceva ce nu ne place sau care nu ne vine chiar la indemana ne echilibreaza si ne da mai multa satisfactie. Si asta nu doar pe termen scurt, ci si pe termen mediu si lung, pentru ca ne aduce mai aproape de obiectivele noastre.
Asa ca sugestia mea este sa nu mai asteptati sa va vina cheful si motivatia ca sa faceti ceva pentru sanatatea voastra. Indiferent ca e vorba de mai multa miscare si activitate fizica, de obiceiuri noi de alimentatie, de mai mult somn, sau de orice altceva stiti ca aveti nevoie - incepeti DE AZI sa faceti!
Pentru ca doar asa aveti garantia ca va veti gasi cheful si motivatia - descoperindu-le, inauntrul vostru, pe parcurs.