Fitness-ul e minunat. E calea noastra spre longevitate, spre un corp mai sanatos si mai in forma, spre mai mult respect si incredere in sine, spre o perspectiva mai vesela si relaxata, dar si spre o minte mai pozitiva si disciplinata.
Fitness-ul e magic, ce sa mai vorbim!
Fitness-ul poate insa fi si o obsesie care te consuma, care te face sa-ti impingi corpul la limite si chiar dincolo de ele, sa-l abuzezi si uzezi inainte de vreme, sa fii permanent nemultumit si frustrat de cum arati si sa te simti ingradit si limitat de ceea ce poti sa mananci sau sa faci. Un vartej de emotii si comportamente negative, care nu prea are cum sa se termine cu happy end.
Fitness-ul poate fi o capcana, uneori...
Imi amintesc cum a inceput totul - era acum vreo 7-8 ani. Ma antrenam deja de mai mult de 10, dar parca tot nu se vedea destul. (A se adauga meme cu "do you even lift", dupa gust!)
Sau cel putin nu vedeam eu. Voiam sa arat ca in revistele de fitness - daca ei puteau, eu de ce nu? Insa tot ce reusisem sa fac pana la momentul respectiv, fusese sa devin solid, nu si fibrat. A fost a doua oara cand am hotarat sa ma concentrez mai mult asupra dietei.
Prima a fost intr-o sambata prin 2000 - eu ma torturam cu abdomenele la mine-n camera (bonus de sala), iar in aer plutea mirosul placintei cu mere pe care maica-mea tocmai o scosese din cuptor. Undeva intre doua serii, in timp ce crampe dureroase imi sagetau abdomenul, am avut o revelatie: "la ce naiba ma chinuiesc atat, daca dup-aia ma duc si stric totul mancand jumatate de tava?". Asa ca mi-am promis sa fiu mult mai strict cu alimentatia. Si chiar a functionat in ziua respectiva! Insa pe termen lung, o simpla promisiune nu a fost de ajuns...
Inapoi in ~2013 - mi-a picat o carte noua in mana (Engineering the Alpha a lui John Romaniello si Adam Bornstein), din care am aflat de Intermittent Fasting, m-am apucat de un program nou de antrenament si m-am rededicat dietei si unui stil de viata sanatos.
Parte din acest restart, a fost sa reduc mult ocaziile cand beam - odata pentru ca alcoolul in exces nu imi ajuta organismul sa functioneze mai bine, sa construiasca muschi sau sa arda grasime si pe de alta pentru ca aveam tendinta sa mananc o gramada de junk food sub efectul lui.
Fitness-ul poate deveni o obsesie care te consuma, te face sa-ti impingi corpul la limita si sa-l uzezi prematur, dar si sa te simti in majoritatea timpului nefericit si frustrat.
Renuntand la baut, intalnirile cu prietenii au devenit brusc mai seci si mai insipide - cu atat mai mult cu cat ei au continuat sa bea. Asa ca un efect secundar a fost ca am redus si frecventa iesirilor in oras, iar viata mea sociala a suferit un regres din care nu si-a revenit total nici pana azi.
Sunt bine - nu va alarmati. A fost o alegere constienta, o alegere pe care mi-o asum si cu care sunt impacat, dar e un exemplu cand mai mult Fitness nu inseamna mai bine, sau nu pe toate planurile. Mai mult Fitness poate insemna, mai putina socializare. Mai multe sacrificii. Si o panta descendenta care poate duce in abis...
1) Nemultumirea
Asa incepe. Si trebuie sa inceapa asa, pentru ca resemnarea si plafonarea nu au cum sa ne impinga inainte.
E nevoie de o doza de nesatisfactie, de nemultumire, care sa te roada si sa declanseze dorinta de schimbare. Nu iti (mai) place cum arati si decizi sa te apuci de sala. Esti nemultumit de cum te simti si te hotarasti sa fii mai atent la ce mananci.
E ok, dar daca nu esti atent si nu iti cultivi din timp aprecierea pentru eforturile pe care le depui si schimbarile pe care le-ai facut deja, nemultumirea poate persista.
Te antrenezi de cativa ani, dar tot nu-ti place cum arati. Ai slabit si ai pus si cateva kilograme de muschi pe tine - se vede si te simti mult mai bine, dar tie nu iti mai ajunge. Obiectivul s-a schimbat si ai inceput sa alergi dupa o naluca. Vrei mai mult, acum. Vrei sa arati ca si colegii tai de sala avansati, ca cei cu 10 ani de antrenamente la activ, care s-au apucat de fitness din adolescenta si care au pornit la drum avand o disciplina, autocontrol si relatie cu mancarea superioare tie.
Ai inceput sa te compari.
E nevoie de o doza de nesatisfactie, de nemultumire, care sa te roada si sa declanseze dorinta de schimbare. Insa ea trebuie dublata de aprecierea pentru prezent, pentru eforturile depuse si rezultatele obtinute.
Si desi inca e normal sa vrei sa evoluezi si sa iti imbunatatesti fizicul, problema e ca incepi sa-ti pierzi si perspectiva. Nu mai vezi de unde ai plecat si cat de multe-ai realizat, ci te uiti doar inainte, la unde vrei sa ajungi si la cat mai ai de parcurs pana acolo. Dar tinta este miscatoare si asta da nastere frustrarii.
Tu depui in continuare efort, dar ti se pare ca-i degeaba. Ca nu se vede. Ca nu-i destul. Si nu stii ce sa faci - daca trebuie sa muncesti inca si mai mult sau doar iti scapa cateva detalii critice.
E momentul cand unii se resemneaza, o lasa mai moale si trec pe pilot automat, intrand in modul de intretinere. E una dintre variantele fericite, pentru ca pe altii resemnarea ii poate face sa abandoneze cu totul.
Iar cativa isi maresc eforturile. Citesc, se documenteaza, cresc intensitatea si frecventa antrenamentelor, isi optimizeaza si mai mult dieta si reusesc sa sparga platoul si sa isi imbunatateasca din nou fizicul.
Arata bine deja. Au obtinut "the look". Ala pe care il voiau si pe care il aveau si avansatii de la sala. Ala care cand te uiti la cineva stii imediat ca trage de fiare.
Dar, fara sa stie, au inceput si sa o ia usor la vale, pentru ca nemultumirea inca persista si a mai aparut ceva pe langa ea:
2) Nesiguranta
Arati bine, dar oare arati super-bine? Ai umerii destul de rotunzi? Pieptul suficient de mare? Fundul cat se poate de bombat? Talia cat trebuie de subtire?
Uite-l pe tipul ala ce vene si ce biceps are! Uite-l si pe alalalt ce usor face tractiunile! Uite ce abdomen definit are si ce mare e! Uite-o si pe gagica aia ce slaba si fibrata e! Si ce fund rotund si perfect are! Si asta se intampla doar in sala. Insa mai intra si alde Instagram, Facebook si Youtube in joc. Pentru ca deja urmaresti pe ele diversi influenceri, antrenori si personalitati din lumea fitness-ului, in speranta ca le vei afla secretele si vei ajunge sa arati si tu ca ei. Insa in tot timpul asta, nu te poti abtine sa nu observi ca deocamdata nu arati chiar asa.
Initial comparatiile iti dadeau speranta. Nu stiai ce e posibil, iar fizicele celor mai avansati ca tine te inspirau si-ti aratau ce ai putea sa realizezi.
Insa acum, dupa ani buni de sala, intelegi ca iti va fi foarte greu sa ajungi acolo si ca mai ai inca foarte mult de tras. Asa ca in prezent comparatiile nu te mai inspira, ci iti creeaza un sentiment de inferioritate. Arati bine, dar sunt multi altii in jurul tau care arata la fel sau chiar mai bine. Iar alti cativa arata de-a dreptul fenomenal.
Si de-acum vrei s-arati si tu ca ei.
Initial comparatiile iti dau speranta pentru ca fizicele celor mai avansati iti arata ce este posibil. Insa pe masura ce acumulezi experienta, apar platouri si iti constientizezi limitele, aceleasi comparatii incep sa iti insufle nesiguranta si invidie.
Inconjurat fiind mai tot timpul de lume super fit si privind tot inainte, acolo unde iti doresti sa fii, ai ajuns sa suferi de un fel de orbire - nu mai vezi padurea de copaci. Ai uitat cum erai si de unde ai plecat, nu ii mai observi nici pe cei mai putin in forma decat tine, stii doar ca trebuie sa devii mai mare, mai fibrat, mai puternic, respectiv mai slaba, mai definita, mai cu forme...
De-acum te compari tot timpul si asta iti amplifica nesiguranta. Impreuna cu nemultumirea, ele clocotesc in tine, te anima, te consuma si te imping sa mai faci inca un pas.
Nu pe toata lumea, bineinteles. Sunt destui care se trezesc la timp si inteleg ca, cel putin pentru ei, a devenit un schimb care nu mai renteaza: sacrifica prea multe pentru prea putin.
Si altii care chiar daca-si doresc mai mult, nu au disciplina sau vointa necesare pentru ceea ce urmeaza, asa ca se resemneaza.
Dar, pe cei care persista pe aceasta cale, ii asteapta etapa cea mai grea:
3) Privarea
Gata! Esti all in! Regimul alimentar: perfect. Iti numeri caloriile si macronutrientii. Ai crescut mult proteinele. Ciclezi carbohidratii. Mananci doar alimente neprocesate si ai eliminat toate dulciurile in afara de ciocolata neagra si de fructe.
Mai mult, ai un dulap plin cu suplimente: aminoacizi, creatina, vitamine, pre-workout, post-workout, fat-burnere, antioxidanti, boostere de testosteron si tot ce-ai mai citit c-ar ajuta sau avea eticheta suficient de colorata. Mergi peste tot cu shaker-ul cu proteine dupa tine si, daca te-ai rataci in padure, ai putea sa-ti marchezi drumul inapoi cu pastile de aminoacizi. Antrenamentele: super intense. Te duci la sala cate 5-6 zile pe saptamana si iti antrenezi fiecare grupa de muschi de minim 2 ori. Ai invatat cuvinte noi, ca soleus, teres si serratus si daca mai faci cate-un exercitiu care nu implica greutati libere, e musai sa folosesti aparatul respectiv intr-un mod cat mai neconventional.
Fiecare antrenament iti ia ore bune, iar la final mai bagi si cate juma' de ora de cardio, pentru siguranta. Clientii noi chiar cred ca tu lucrezi acolo, pentru ca esti permanent in sala: cand vin, cand pleaca, cand se intorc pentru ca si-au uitat adidasii. Si poate ca te-ar intreba si de exercitii pentru teres, daca n-ai sta tot timpul incruntat si cu castile in urechi.
Somnul: da, ai inceput pana si sa te culci mai devreme si sa dormi cel putin 7 ore in fiecare noapte.
Exista persoane a caror intreaga viata graviteaza in jurul fitness-ului. Mesele, somnul, viata sociala, timpul liber, toate sunt in asa fel configurate incat sa le ajute sa isi imbunatateasca fizicul cat de mult posibil. Acele persoane de obicei traiesc din asta, job-ul lor fiind sa arate bine/perfect.
Nu ti-e usor. Trebuie sa faci apel la toate resursele tale de vointa pentru a merge in unele zile la sala, sau pentru a te abtine de la desert. Dar iti spui ca merita. Ca premiul cel mare este fizicul de vis pe care-l doresti, care va schimba totul si care te va face sa te simti fericit si implinit. Te asteptai sa ai super rezultate, insa ele intarzie sa apara. Dupa jumatate de an, desi te-ai mai definit, ti se pare ca esti mic, intrat la apa. Iar ca femeie, nu ai reusit inca sa scapi de ultimele urme de grasime de pe abdomen si solduri. Situatia iti displace profund.
In plus, te simti mizerabil. Ti-e foame mai tot timpul, ceea ce te face nervos si irascibil. Ti-e pofta de dulciuri si te tenteaza atunci cand in jurul tau se mananca desert. Tu insa trebuie sa te abtii. Este frustrant.
Ai descoperit ca cel mai usor e sa eviti situatiile de genul, iar asta te-a facut sa te izolezi si sa devii singuratic si antisocial. In rarele ocazii cand te vezi cu prietenii, trebuie sa folosesti resurse uriase de vointa pentru ca sa te abtii de la mancare si bautura, iar asta te oboseste si te frustreaza si mai rau.
Ramasi fara idei, unii incearca, in acest punct, sa isi mai imblanzeasca un pic dieta, introducand si cate un mic desert in unele zile, dupa sala. Dar treaba asta da cu virgula pentru majoritatea.
Prima oara cand faci asta, micul desert se transforma intr-un delir de zahar si faina. E aproape ca o experienta extra-corporala - esti prizonier in tine si observi, cu groaza, printr-o fereastra mica a constiintei, cum dispar in gura ta, cu viteza, un sir nesfarsit de briose, ciocolata, turta dulce, si tot ce ai mai avut neinspiratia sa aduci in casa, gandindu-te ca-ti vor ajunge cateva saptamani. Mananci fara sa te poti opri si termini toate proviziile intr-o singura noapte.
A doua zi te simti mizerabil, asa ca iti reinnoiesti determinarea sa elimini orice urma de zahar si junk food din dieta. Totusi, cateva saptamani mai incolo, iti iese iar in cale o prajiturica si asta declanseaza o noua criza de mancat necontrolat.
Incepe sa se formeze un pattern - mananci super corect o perioada, apoi cedezi si mananci foarte mult si prost. Insa acum te tine cateva zile in loc de-o singura seara. Si e tot mai greu sa-ti revii. Nici antrenamentele nu mai merg la fel de bine ca inainte, pentru ca te-ai mai plictisit si ai obosit.
Mancatul necontrolat sau binge eating are de multe ori cauze emotionale, dar apare si ca reactie de autoconservare a creierului la perioadele lungi de privare si restrictionare a alimentelor sau caloriilor.
Ai uitat sa te bucuri de viata. Esti blocat intr-o secventa din care pare ca nu mai poti iesi. Vrei in continuare sa arati super bine, dar incepi sa-ti dai seama ca ceva e putred la planul actual si nu-l poti face sa mearga. Macar daca ai arata cum iti doresti! Poate asta ar face tot chinul mai suportabil. Insa tot nu esti multumit de cum te prezinti: chiar si in perioadele in care mananci super clean si nu retii apa, nu esti destul de mare, doar fibrat, respectiv nu esti destul de fibrata, ci doar slaba. Iar in zilele in care te indopi, nici nu mai suporti sa te privesti in oglinda. Situatia a devenit de neindurat. Unii isi dau seama cand ajung aici si se opresc. Fac un pas inapoi si incearca sa-si repare relatia cu mancarea si cu ei. Cativa chiar evita cu totul capcana binge eating-ului si sunt fericiti si multumiti cu ce au reusit sa realizeze pana in acest punct. Pe altii insa, felul cum arata ajunge sa ii defineasca, asa ca ar face orice pentru asta si ar plati orice pret. Nu le mai ajunge ce au obtinut, ci in continuare vor mai mult. Sau mai usor. Si nu le-a mai ramas decat o varianta:
4) Doparea
Steroizii anabolizanti sunt substante derivate sau similare cu testosteronul, care au ca efect cresterea artificiala a cantitatii de testosteron disponibile in corp. Acest lucru permite celui care-i foloseste sa construiasca mai rapid, muschi mai mari, sa arda mai multe calorii si sa se refaca mai repede. Steroizii anabolizanti sunt THE SHIT si, comparativ cu suplimentele nutritive disponibile publicului larg, aproape magici. Vin la pachet si cu unele efecte adverse (care incep cu acnee, cresterea agresivitatii, caderea parului, ginecomastie si se termina cu infertilitate si cedarea organelor interne), drept pentru care sunt interzisi prin lege, dar cine se impiedica de cateva fleacuri de genul?
Ti-a devenit clar deja ca nu multi dintre baietii si fetele pe care-i admirai in sala. Si-n niciun caz baietii si fetele pe care-i urmaresti pe Youtube si Instagram. Asa ca tu de ce ai fi mai fraier? Poti macar sa-ncerci o data, sa vezi cum e, sa acumulezi informatie. Dup-aia te mai orientezi tu...
Nimeni nu vorbeste insa despre asta, si ti-e mai greu sa prinzi un fir, initial. Dar pana la urma intri in vorba cu unul din colegii cei mai mari din sala, care te pune in legatura cu cineva, care stie pe altcineva si asa ajungi sa faci primul ciclu.
WOW!
Steroizii anabolizanti sunt substante derivate din testosteron, care cresc in mod artificial cantitatea acestui hormon in corp si ii permit celui ce-i foloseste sa construiasca mult mai rapid, muschi mult mai mari. Au insa o gramada de efecte adverse, fiind si cauza de deces, asa ca sunt interzisi de lege.
Te simti ca un super-erou acum! Da, te mai doare capul si ai palpitatii si insomnii uneori, dar la sala esti plin de energie si te poti antrena cu orele. Nici febra musculara nu mai faci atat de rau. Si ai inceput sa cresti, sa ti se umfle si rotunjeasca muschii. Iar ultimele urme de grasime s-au topit!
Partea cea mai faina e insa ca poti sa mananci din nou normal. Ajutat de substantele fermecate pe care ti le injectezi, poti te rasfeti cu biscuiti, ciocolata, hamburgeri si pizza dupa pofta inimii. Nu-ti mai e teama ca or sa se depuna, pentru ca metabolismul ti-e mult accelerat. Da, esti atent sa-ti faci proteinele in continuare, pentru ca muschii aia mari trebuie construiti cu ceva, dar ai zis adio dietelor restrictive, foamei si poftelor care te macinau constant.
Pai pentru asa rezultate, cateva cosulete pe spate sunt o nimica toata! De ce oare te-ai chinuit atata vreme si n-ai facut asta inca din start? Eh, mai bine mai tarziu...
Prietenii tai sunt si ei uimiti de transformarea ta - nu doar de cea fizica, dar si de faptul ca ai inceput din nou sa mananci cot la cot cu ei. Bineinteles ca nu le spui ce s-a intamplat de fapt. Le zici doar ca ti-ai schimbat programul de antrenament, ca iei fat-burnere si ca faci mai mult cardio.
Tu insa n-ai mai alergat de luni de zile, iar suplimentele stau sa expire in dulap. Stii acum ca nu asta era ceea ce iti lipsea si ca n-o sa mai risipesti banii pe ele prea curand. Ai alte substante in care sa investesti acum.
Dar asta este doar secretul tau. In afara nu lasi sa se vada nimic. Te bucuri in schimb de admiratia, complimentele si privirile invidioase ale celorlalti.
Si te simti, in sfarsit, bine in pielea ta.
5) Narcisismul
Esti la al treilea ciclu si arati bestial.
Umerii tai sunt perfect rotunzi, ca niste ghiulele. Trapezul ti s-a ingrosat si inaltat. Spatele ti s-a latit si e super definit. Bicepsul sta sa pocneasca atunci cand il incordezi. Patratelele de pe abdomen sunt perfect reliefate, chiar si atunci cand esti relaxat. Picioarele sunt mult mai musculoase si ele. Iar pielea ti-e super subtire si nu mai ai aproape deloc grasime sub ea. Ca femeie, ai acum umerii la fel de mari ca majoritatea barbatilor din sala - aia naturali, care se antreneaza de 4-5 ori pe saptamana. Si asta cand baietii sunt pompati! Abdomenul e perfect reliefat, talia e supla. Dar, cel mai important, ti s-au conturat minunat fesierii si picioarele!
Asta deoarece ai mai pastrat doar atata grasime pe ele cat sa le dea forma. Dedesubt insa colcaie muschii, asa ca ai putut sa-ti dublezi greutatile la genuflexiuni si indreptari. Din pacate, nu ai putut sa-ti pastrezi si sanii, acestia topindu-se odata cu grasimea, insa ai rezolvat situatia rapid cu niste implanturi cu silicon.
Una peste alta, arati perfect acum.
Ti-ai facut si cont pe Instragram, unde postezi zilnic selfie-uri si filmari de la antrenamente. Ai deja cateva mii (zeci de mii pentru femei) de follow-eri care dau like la tot ce urci, te admira, te invidiaza si vor sa fie ca tine.
O persoana obisnuita isi obtine, printre altele, gratificarea din mancare. Cineva care arata foarte bine, obtine gratificare din like-urile si follower-ii pe care ii are pe retelele sociale. Iar asta poate inlocui uneori placerea mancarii si ajuta cu respectarea dietei.
Sustinerea si adulatia lor te incurajeaza, te motiveaza si te fac sa mergi inainte. Simti ca ai descoperit secretul succesului. Efectele adverse ale steroizilor sunt tinute sub control momentan si, oricum, stii ca asta e sacrificiul pe care trebuia sa-l faci pentru a ajunge aici. Consideri ca merita din plin. Ce-o fi mai incolo... eh, o sa vezi atunci...
Ai devenit influencer la randul tau. Pui zilnic poze cu ce mananci, cu hashtag-ul #cleaneating si, de doua ori pe saptamana, faci reclame la produsele unei companii de suplimente, cu care colaborezi. Primesti un procent din vanzari si se aduna o suma frumusica la finalul fiecarei luni.
Te gandesti serios sa scoti si un program de antrenament pe care sa-l vinzi. Acum ca ai expunere, partea cea mai importanta a fost facuta. Programul nici nu trebuie sa fie extraordinar - tot ce conteaza e sa mentina iluzia pe care ai creat-o si anume ca, urmandu-l, oricine poate arata ca tine.
Postezi des, pentru ca asta te face sa te simti bine si te ajuta sa te vezi cum te vad ei. Totusi in continuare uneori, atunci cand te uiti in oglinda (si faci asta des), ti se pare ca ai putea avea umerii si pieptul putin mai mari, spatele putin mai lat, abdomenul o idee mai reliefat, fundul ceva mai bombat si picioarele putin mai definite.
Apoi urci o poza noua pe Instagram si, cand incep sa curga like-urile, te relaxezi. Arati totusi foarte bine si la finalul ciclului actual o sa arati si mai si. Viata e grozava!
De cealalta parte a ecranului, cineva care tocmai ti-a dat like, se intreaba oare ce naiba greseste si ce ar trebui sa faca, pentru ca sa arate la fel ca tine...
TLDR: Un corp perfect nu inseamna neaparat si o viata perfecta. El implica o gramada de sacrificii, tot mai radicale, mergand pana acolo la a nega insusi motivul principal pentru care ar trebui sa facem fitness - sanatate si longevitate. De aceea, atunci cand pasiti pe acest drum, este important sa va pastrati perspectiva, sa nu va comparati cu altii si sa incercati sa pastrati un echilibru intre ceea ce doriti sa obtineti si ce sacrificati pentru asta.
Ah, si majoritatea modelelor si influencerilor pe care ii urmariti pe Youtube si Instagram sunt dopati. Shhhh!
#sacrificii #sanatate #longevitate #narcisism #dopare #steroizi