top of page
Poza scriitoruluiradu

Cum sa slabesti fara sa renunti la alcool


Pahar cu gin tonic cu lime si alte limes pe langa

Exista doi factori care determina fiintele vii sa actioneze (observati ca am zis "fiinte", nu oameni): cautarea placerii si evitarea durerii. Cel de-al doilea - evitarea, este un stimul mai puternic decat primul; deci daca o anumita activitate e in acelasi timp la fel de dureroasa si de placuta, stoparea durerii are prioritate si activitatea va fi intrerupta. Bineinteles, scenariul de mai sus nu este prea des intalnit in natura - stimuli contrari, simultani si de intensitate egala, insa retineti ca din motive ce tin de supravietuire, fiintele vii sunt programate de evolutie intai sa evite durerea si abia apoi sa caute placerea. Daca trecem la oameni, lucrurile devin ceva mai complexe pentru ca aici intervin experientele anterioare, know-how-ul social si capacitatile de predictie a viitorului ale creierului uman, asa ca se mai adauga inca doua surse generatoare de actiune: anticiparea durerii sau a placerii viitoare si actionarea intru evitarea sau intampinarea lor, dupa caz. Cu un asterisc - desi in linii mari, creierul este foarte bun la a crea scenarii si a face predictii, punctual ii este foarte greu sa prezica starile viitoare individuale (atat fizice cat si psihice) si mai ales cat de intens le va resimti, chiar si atunci cand beneficiaza deja de experiente anterioare relevante. Asa se face ca, pentru multa lume, devine mai important sa se bucure de placere in prezent, decat sa evite o bataie de cap mai mare, in viitor. Si isi petrece o parte importanta din viata savurand "micile placeri ale vietii", pentru ca ele ofera gratificare imediata. Asa cum o fac, spre exemplu, si dulciurile. O bombonica, o prajiturica, o ciocolatica - toate reprezinta de fapt o clipa de placere. Sau chiar mai multe, in functie de cat de rapid le infuleci. Si sunt mi-nu-na-te. Totusi, oricat de minunate ar fi, ele nu produc tuturor efectele scontate (valul de placere, pulsul de exaltare, incalzirea inimii, amorteala placuta). Pentru ca da - exista si persoane carora nu le plac dulciurile. E ciudat, e anormal, nu imi explic cum, dar exista. Am vazut si cunoscut cu ochii mei. Insa nu-i nimic, pentru ca se gasesc alternative si pentru ele. De exemplu, ceva chiar mai magic si care afecteaza direct creierul - alcoolul.

Cine-i nascut in ianuarie...


Si e chiar fain sa bei. Te destinzi, te relaxezi, te inveselesti. Uiti de griji sau ajung sa nu mai conteze. Devii mai prietenos, mai sociabil, mai inspirat, mai curajos, mai aventuros chiar!

Si dup-aia, te trezesti a doua zi cu capul pulsand de durere, pe punct sa explodeze, urandu-ti viata si pe toti cei din jur.


Asa ca iti promiti sa nu mai bei. Si te si tine. Pana data viitoare. Altii, mai controlati, se opresc dupa etapa cu relaxarea sau eventual la veselie - sunt persoanele care beau mai putin, dar mai des: un pahar cu vin pe seara sau 1-2 beri dupa munca si, eventual, 3-4-5 in weekend. Cert e ca majoritatea consumam alcool. Si e de inteles pentru ca, pe parcurs ce crestem, lumea se tot goleste de magie, pana nu mai ramane deloc. Iar alcoolul e una din putinele modalitati prin care mai reusim sa o gasim. Asa ca mai toata lumea se joaca de-a ucenicul vrajitor si bea potiuni magice, daca nu saptamanal, macar din cand in cand. (Si sa nu aud ca beti pentru gust! Cica ar fi si unii care fac asa, dar aia sunt extraterestri. Si oricum tot fermecati ajung si ei intr-un final. qed)



Renuntarea la alcool, la fel ca si lepadatul de dulciuri, nu este o solutie foarte practica. O alternativa mai buna este sa inveti sa bei inteligent.


Ce ne facem insa, cand alcoolul interfereaza cu scopurile noastre? Nu, nu ma refer la ajunsul la serviciu la timp, dupa ce ti-ai consumat toata mana dand cu vraja in seara precedenta si nu mai poti sa executi nici macar magia simpla "Invocare Taxi/Uber", ci la ajunsul la greutatea dorita, sau mai corect - la forma fizica si compozitia corporala dorite. Multe diete recomanda renuntarea la alcool, dar, ca si lepadarea de dulciuri, stim cu totii ca asa ceva nu este posibil. (Stim?) Alternativa este sa invatam sa bem inteligent, iar asta e mai usor de facut daca intelegem ce se intampla cu alcoolul in organism. Si o sa va zic imediat ce si cum, dar mai intai


O poveste


In sfarsit e acolo! Doar cativa metri va mai despart! Aproape ca nu-ti vine sa crezi. Ai asteptat momentul asta toata saptamana. Au fost zile cand ai fost gata sa abandonezi - parea totul atat de departe... Nu stiai daca o sa rezisti pana la sfarsit. Simteai ca nu mai poti face fata si nu vedeai nicio cale de iesire. Dar nu era nici loc de intors, asa ca ai mers mai departe.


Si iata-te acum, aici. Victorios. Totusi, treaba nu e inca terminata. Mai e putin. Te mai asteapta o incercare. Ultimul hop. Lupta finala. Pentru ca nu esti singur... Esti inconjurat. Mai sunt si altii, multi - prea multi! - care cauta acelasi lucru ca si tine. Unii stau inca in expectativa, studiind terenul, insa restul au pornit deja asaltul final. Contempli la randul tau scena: sunt numerosi, sunt dezlantuiti si unii chiar arata periculos. Totusi, oricat de multi si de motivati ar fi, iti plac sansele tale. Pentru ca ceilalti nu au cum sa-l vrea la fel de mult ca tine. Si SIGUR nu-s la fel de vrednici. Stii asta! SIMTI ASTA! Tu esti alesul! Meriti sa fii primul! Trebuie doar sa faci cumva sa ajungi inaintea lor!


Asa ca-ti strangi pumnii, iti inclestezi maxilarul si incepi sa-ti faci loc, prin multime, spre bar...



"O lupta-i viata, deci te lupta; Cu dragoste de ea, cu dor" Nu prea merge in contextul asta, dar mi-au placut versurile si trebuia un Text Break. (E din "Lupta Vietii", de G. Cosbuc)


Cateva minute mai tarziu, dupa ce ai schimbat coate, calcaturi si pipaieli cu gloatele nesatule care incercau sa-ti ia fata, reusesti, intai sa te agati, apoi sa te infigi hotarat, cu ambele maini, in tejgheaua de lemn - Nirvana se deschide in fata ta! Iti indrepti umerii si iti latesti spatele, multumit ca sutele de ore petrecute facand tractiuni si ramat la sala n-au fost in zadar - esti o cobra, gata de atac. Acum, daca doar te-ar remarca barmanul!

Incerci sa stabilesti contact vizual in timp ce te joci, detasat, cu cateva bancnote de 100 pe bar. Pare insa ca ai uitat sa-ti dezactivezi super-puterile - esti inca invizibil. Nu te vede. Nu te-aude. Nu stie ca esti aici. Tragi de decolteul bluzei. Nu functioneaza. Trebuia sa iei tricoul in V, asta e problema! Sau si mai bine, pe ala transparent! Fir-ar sa fie!!


Incerci sa arborezi un zambet increzator. Stii ca fiinta de dincolo de bar se hraneste cu disperarea si suferinta ta, si ca, daca te simte slab, o sa te tortureze si mai mult. Tot nimic.

Incepi sa implori in gand divinitatea. 30! 30 de secunde amarate! Doar de atata ai nevoie! E asa mult? Dupa toate prin cate ai trecut?! Dupa tot ce-ai suferit?? Totusi la suprafata nu o arati. Esti o statuie detasata si indiferenta. Un Adonis binevoitor si cool. O Afrodita rabdatoare. HAI ODATA!!!

In sfarsit, dupa un timp echivalent cu cat i-a luat lui Ulise sa revina din Teba, te-a remarcat. Se uita la tine. Te intreaba ceva. Nu mai conteaza ca i-a servit inaintea ta pe toti ce-i doborasei in drumul tau spre glorie - pacatele i-au fost uitate. Ii spui comanda si, dupa inca 1 minut, 27 de secunde si 8 sutimi de agonie, iata-te cu paharul in mana. Ma rog, cu primul dintre ele... Ai invins! Il dai pe gat.

Si putina teorie


Ce se intampla in continuare cu eroul sau eroina noastra e mai putin important pentru ce urmarim noi aici. Este mult mai interesant in schimb ce se intampla cu alcoolul proaspat ingerat:

Acesta calatoreste prin tubul digestiv si ajunge in stomac, de unde o mica parte incepe sa fie absorbita in sange. Restul alcoolului trece in intestinul subtire, unde are loc majoritatea absorbtiei. Ca sa ajunga in intestin insa, el trebuie intai sa concureze cu celelalte alimente aflate deja in stomac. Asa ca rata medie de absorbtie variaza in functie de cat si daca ai mancat inainte, pentru ca stomacul nu discrimineaza.(1)


Alcoolul este sursa preferata de energie a ficatului, asa ca il va procesa cu prioritate, in defavoarea celorlalti nutrienti.

Ficatul insa da, deoarece etanolul (alcoolul din bauturile alcoolice) este sursa lui preferata de energie - sursa care ii ofera 7 kcal pe gram (aproape cat 1g de grasime). Drept pentru care va prioritiza metabolizarea lui, in detrimentul celorlalti nutrienti aflati in circulatie.

Si pentru ca ei (nutrientii) nu pot astepta o vesnicie acolo - adica pana te opresti tu din baut, vor fi stocati in corp, sub forma cea mai accesibila - grasimea. Zic o vesnicie si pentru ca metabolizarea alcoolului dureaza ceva, fiind dependenta de dehidrogenaza de alcool - o enzima care se gaseste in cantitati limitate in ficat. Astfel capacitatea medie de procesare a alcoolului, a unei persoane, este in jur 15g/ora - echivalentul unei beri de 330ml.

In acest timp, restul alcoolului absorbit, dar care inca nemetabolizat, este plimbat de sistemul circulator prin corp si ajunge la creier, unde da startul la distractie - iupiiii!


Cantitatea de dehidrogenaza disponibila variaza destul de mult de la individ la individ si de la barbati la femei (care au mai putina). Acest lucru, impreuna cu diferenta volumului total de sange, explica de ce doua persoane pot consuma aceeasi cantitate de alcool si una sa se faca manga, in timp ce celeilalte doar sa ii sticleasca ochii (precum in bancul cu magarul).

Aveti o prima dilema acum: mancati inainte sa beti, pentru a incetini absorbtia alcoolului si a nu pica sub masa dupa primele 2 pahare sau nu mancati, pentru a nu stoca nutrientii respectivi sub forma de grasime?

Apoi, nu treceti cu vederea faptul ca bauturile alcoolice, contin pe langa etanol si alti macronutrienti - in general apa (ok) si carbohidrati (not ok). Asa ca veti avea niste alegeri de facut si aici.



Alcool = + calorii Slabit = - calorii Pentru ca suma Alcool + Slabit sa nu dea 0, mai trebuie scazute calorii de undeva. Cumva.


Si, in sfarsit, mai e si problema discernamantului, a autocontrolului, a felului in care ti se schimba prioritatile si alegerile atunci cand esti sub influenta alcoolului - poate cel mai important element in aceasta discutie. Haideti sa le luam pe rand



Cum sa beti fara sa va sabotati dieta


Dupa cum ziceam mai sus - alcoolul are calorii. Pe de alta parte, ca sa slabesti, trebuie sa fii in deficit caloric. De unde rezulta ca in zilele cand bei, trebuie sa fii atent sa nu iti depasesti necesarul caloric pe ziua respectiva. Asta inseamna 3 lucruri:


1) In ziua respectiva va trebui sa mancati mai putin

In functie de cat v-ati propus sa beti, puteti sari una dintre mese. Alternativ (sau aditional) va puteti concentra pe proteine, fibre si carbohidrati complecsi la celelalte. Astfel va veti asigura mare parte din macronutrientii si micronutrientii esentiali pe ziua respectiva, dar veti reduce in acelasi timp caloriile.


Evitati grasimile si carbohidratii simpli in acele zile, pentru ca au mai multe calorii si, respectiv, nu contin nutrienti de calitate. Acelasi lucru este valabil si pentru masa de dinaintea distractiei: consumati ceva usor, compus in principal din proteine si fibre - de exemplu carne cu legume. Acestea se digera mai greu si vor sta suficient in stomac pentru a incetini absorbtia alcoolului, dar in acelasi timp nu au multe calorii si sunt foarte greu/imposibil de stocat ca grasime. E win-win.

2) Evitati bauturile alcoolice cu multe calorii

Intregul articol se bazeaza pe premisa ca bei ca sa te simti bine - deci in primul rand pentru efect, dar ramane o prioritate pentru tine si sa slabesti. Asta inseamna ca trebuie sa te imbe.. relaxezi eficient, consumand bauturi cu mai mult alcool si mai putine calorii.


Astfel, cu cat cantitatea de alcool raportata la numarul total de calorii al bauturii este mai mare, cu atat acea bautura este mai eficienta pentru scopul urmarit si mai recomandata pentru consum. Iar o formula foarte buna pentru a calcula cat de indicata este o anumita bautura este

calorii alcool/calorii totale

(unde calorii alcool = %alcool * volum bautura * 7 ) Vreti ca rezultatul sa fie cat mai aproape de 1. Campioane la capitolul acesta sunt tariile - ele au mult alcool si foarte putini carbohidrati. Nu foarte multa lume le tolereaza seci, insa majoritatea pot fi foarte usor combinate cu sucuri dietetice, dulci, cu zero calorii - cola, energizante si care or mai fi. Este foarte important insa ca sucurile sa nu contina calorii, pentru ca altfel treci la extrema opusa a graficului si ai un cocktail cu o gramada de carbohidrati si putin alcool - cea mai ineficienta metoda de a bea atunci cand vrei sa slabesti. Tot pe acolo, la capitolul ineficienta, se gaseste si berea, care pe langa alcool, contine si carbohidrati. Nu este coincidenta faptul ca bautorii de bere au de obicei o talie generoasa ("beer belly", cum ii spun americanii) pentru ca, pe langa faptul ca are mai multe calorii, berea contine si multa apa si CO2, ambele umfland, pe moment si dilatand, in timp, stomacul.

Asa ca daca sunteti bautori inraiti de bere, am vesti proaste pentru voi - ar trebui sa controlati putin cantitatea. 1-2 beri sunt ok. Prea multe sau prea des, nu.


Resveratrolul este un antioxidant mega renumit care cica ar incetini procesul de imbatranire - efect nedemonstrat pana in momentul de fata. In plus, cantitatea de resveratrol dintr-un pahar sau o sticla cu vin, este prea mica pentru a avea vreun efect, de orice fel.

Si nu va bucurati nici cei ce sunteti cu vinul, pentru ca nu e foarte departe de bere ca si continut de carbohidrati. Iar cantitatea de resveratrol, dintr-un pahar sau chiar o sticla, e infima si nu are niciun efect. Sac! (FitnesspePaine - distrugem vise si mituri pe paine.) Cam asta ar fi tabloul de ansamblu al caloriilor din bauturi: Tarii - da, vin - meh, bere - nono, cocktail - nici vorba! Ar trebui sa fie suficient. Dar in caz ca vreti mai multe detalii referitor la continutul de alcool raportat la cel de calorii, va recomand un site genial care sa va ajute: getdrunknotfat.com . Contine o lista cu cele mai raspandite bauturi si cocktail-uri, aranjate din punct de vedere al eficientei. Alegeti bauturi din partea de sus a tabelului (>85%, nota A+/-) si sunteti safe.


3) Odata ce ati inceput sa beti, opriti-va din mancat

Regula asta este poate cea mai importanta dintre toate: Nu mai mancati dupa ce ati inceput sa beti!


Nu doar pentru ca ficatul va fi ocupat cu procesarea alcoolului, ci si pentru ca centrul de control al creierului, cortexul frontal - latura sa rationala ce se ocupa cu determinarea prioritatilor, analiza consecintelor si luarea deciziilor (in cunostinta de cauza) este printre primele afectate de bautura. Sub influenta alcoolului e foarte mare riscul sa va pierdeti autocontrolul si sa va indopati cu alimente bogate in calorii. Cu atat mai mult cu cat totul pare mult mai apetisant si mai grozav cand ai privirea incetosata. Solutia cea mai simpla este deci sa nu mancati nimic. Daca cumva simtiti ca vi se face foame, mai beti o bere. Sau si mai bine, beti apa (de fapt, asta ar trebui sa faceti si daca nu va e foame - e critic sa va hidratati!). Sau mergeti si va culcati. In cel mai rau caz, consumati ceva bogat in fibre si cat mai sarac in calorii. Din experienta personala, va recomand castravetii murati in saramura. Sunt sarati, sunt gustosi si nu au calorii. S-ar putea sa salveze vieti. Doar ca nu se gasesc pe toate drumurile. Puteti sa incercati la shaormerii. Daca credeti ca reusiti sa nu cumparati si toata shaorma cu ei! Daca nu, poate e mai sigur sa va culcati. (Ma repet?) Acum ar trebui sa intelegeti de ce nuntile reprezinta un combo fatal pentru silueta. Nu doar ca la ele totul este din belsug si la indemana, dar nu sunt nici prea multe alte lucruri de facut.


Asa ca e foarte greu sa rezisti atatea ore fara sa bei si sa mananci. Si sa mananci. Si sa bei. Si sa mai bei. Si sa mai mananci. etc

Imi pare rau, dar nu am nicio solutie realista pentru nunti. Post, dieta si sala in saptamanile de dinainte si de dupa, ca sa va fie iertate pacatele.

Un alt efect interesant al consumului de alcool pe nemancate este ca pare sa protejeze masa musculara - deci nu veti intra in catabolism dupa o noapte de baut. Sau nu asa rau. (2)

In rest, cu cat veti reusi mai bine sa respectati regula aceasta (sau mancare, sau bautura), cu atat mai mult succes veti avea cu dieta si slabitul per ansamblu. Personal, mai combin bautura cu mancarea doar o data pe an, de Revelion. In rest e sacrificiu si abstinenta. Ceea ce va sugerez si voua.

Si apropo de sacrificiu, de aici deriva o ultima recomandare:

4) Beti mai rar

Respectand regulile de mai sus, veti reusi sa minimizati foarte mult impactul alcoolului asupra procesului de slabire. Este insa loc si de mai bine.


Pentru ca, vedeti voi, alcoolul nu este un nutrient esential. Dimpotriva - compusii lui metabolici, acetil-aldehida si acetatul, sunt toxici pentru organism.


Pe de alta parte, prioritizarea caloriilor din alcool in defavoarea alimentatiei obisnuite, poate duce, in timp, la aparitia deficientelor nutritionale, mai ales atunci cand sunteti si in deficit caloric. Ceea ce va ingreuna procesul de slabire: organismul nu are cum sa functioneze optim, daca nu primeste toate resursele necesare.


Mai mult, prezenta alcoolului afecteaza si absorbtia celorlalti macronutrienti si in special a proteinelor(3). Deci chiar presupunand ca ati consuma suficiente proteine, nu aveti garantia ca ele vor fi si folosite in totalitate. Si daca ati mai citit articolele mele, ar trebui sa stiti deja ca proteinele sunt caramizile organismului...


Faptul ca nu aveti suficiente caramizi la dispozitie, va va afecta capacitatea de refacere. De aceea nu e bine sa beti dupa sala. De fapt, nu este indicat sa beti deloc in zilele in care va antrenati, caci refacerea muschilor dureaza mai mult de 2 ore - pe undeva spre 48.


Apoi mai sunt si mahmurelile, care scad productivitatea a doua zi. Ele nu se intampla de la un pahar cu vin, dar nu cred ca cine bea doar un pahar cu vin a fost curios sa deschida articolul acesta. Iar de la 2-3 in sus, chiar daca nu veti fi mahmuri, va scade calitatea somnului, ceea ce va influenta negativ capacitatea de refacere a organismului - un alt efect nedorit.

Una peste alta, alcoolul, chiar daca o fi magic, la fel ca si dulciurile nu e neaparat sanatos, nici benefic. Si desi e departe de mine gandul de a va cere sa incetati cu totul sa beti sau sa mancati desert (si eu beau uneori si mananc dulciuri - uneori chiar zilnic), vreau sa va fac constienti ca fiecare actiune a voastra este o alegere. Alegeti paharul cu whiskey sau berea, in detrimentul antrenamentului de maine. Alegeti ciocolata din mana sau prajitura din frigider, in detrimentul unui abdomen suplu. Alegeti sa mancati si sa beti tot ce vreti, in detrimentul unui numar mai mic la haine, a posibilitatii de a urca scarile fara sa obositi, a unei vieti lungi si a unei batraneti lipsite de boli.


Alegeti, de fapt, contrar programarii evolutioniste, placerea de moment in detrimentul suferintei de mai tarziu si asta pentru ca creierul vostru are un unghi mort, un optimism nefondat, o lipsa de imaginatie acuta care il impiedica sa acorde suficienta importanta lucrurilor care vor veni.


Insa puteti corecta acest glitch.


Constientizati intai ca cu fiecare alegere, ce alegeti de fapt este un posibil viitor, iar alegerea voastra va apropie sau va indeparteaza mai mult de el.


Incepeti apoi sa dati atentia cuvenita acestor alegeri.


Si, in final, asigurati-va ca alegeti tot mai des lucrurile pe care le vreti si care conteaza cu adevarat pentru voi, decat pe cele accesibile si care va acorda gratificare imediat. Iar printre ele, e loc si de putina magie, intr-un pahar cu picior inalt.


TLDR: Mancati proteine si fibre inainte de a bea, beti tarii, beti mai rar si nu mai mancati dupa ce beti. Si atunci sunteti in regula.



1.986 afișări

Daca ti-a placut ce-ai citit pana acum si vrei sa nu ratezi urmatorul articol

(sau parti din el), aboneaza-te la Newsletter.

E rar.

Si COOL!
 

bottom of page