FAQ - Raspunsuri la intrebarile tale existentiale despre Fitness
​​1. Cu ce se mananca Fitness-ul?
Cu ce iti doreste inimioara, chiar si cu ciocolata. Important e sa iti placa. Fitness-ul. Ciocolata stim ca-ti place oricum.
Eu, de exemplu, il mananc cu proteine si turta dulce.
​
2. Proteinele ingrasa?
Proteinele nu ingrasa. Proteinele sunt folosite la constructia muschilor si uneori pentru energie.
3. Dar painea ingrasa?
Nu, daca este consumata cu moderatie si nu te face sa iti depasesti necesarul caloric pe ziua respectiva. Este insa un aliment destul de procesat, care nu e neaparat in topul celor mai nutritive substante.
​
​​4. Atunci de ce se numeste site-ul FitnessPePaine?
Este o expresie - "pe paine" are sens figurat aici si inseamna "accesibil, pe intelesul tuturor".
​
5. Asta inseamna ca FPP este keto-friendly?
Da, daca mananci o singura felie!
​
6. Si baiatul ala de ce sta pe o paine intreaga?
N-a mai gasit nicio banca libera. Era luni si toata lumea facea piept...
​​
7. Gata, stiu: carbohidratii! Carbohidratii ingrasa, nu-i asa?
Carbohidratii sunt de mai multe tipuri - simpli sau complecsi si mai au si indice glicemic, care determina cat de repede sunt absorbiti in sange. O absorbtie rapida va determina o secretie proportionala (mare) de insulina, care ii va spune corpului sa stocheze substantele si nutrientii disponibili (carbohidrati, grasimi, proteine). Deci carbohidratii pot facilita ingrasarea, daca se depaseste necesarul caloric.
​
8. Stai mai incet, ca simt cum ma ia durerea de cap... Ce e necesarul asta caloric de care tot vorbesti?
E cantitatea de energie zilnica, necesara corpului pentru a functiona optim. Energia respectiva e folosita pentru functionarea organelor si sistemelor interne (ex. reglarea temperaturii corporale) precum si pentru activitatile zilnice. De unde rezulta ca cu cat esti mai activ, cu atat vei avea nevoie de mai multa energie/calorii.
​
9. Tot nu m-ai lamurit ce ingrasa!
Asta nu e intrebare.
​
10. Ce ingrasa?
Mai multe calorii decat ai nevoie zilnic. Da, conteaza si tipul si sursa lor, pentru ca organismul va raspunde altfel la ele: zaharul dintr-o prajitura versus amidonul din cartofi (ambele carbohidrati) sau proteinele din lapte versus grasimea din unt (ambele lactate). Dar cele mai importante raman caloriile.
​
11. Ok, cred am inteles. Deci cum sa fac ca sa slabesc?
Consumi mai putine calorii decat arde/are nevoie organismul tau. Asta il va determina sa isi acceseze rezervele proprii de energie - grasimea.
​
12. Dar de unde stiu de cate calorii am nevoie?
E imposibil de calculat exact, pentru ca nu faci in fiecare zi fix aceleasi lucruri. O aproximare inteligenta e insa suficienta pentru a avea rezultate. Cu asta poate sa te ajute calculatorul nostru de macronutrienti (corectie - putea; trebuia sa platesc pentru el si momentan am renuntat la abonament).
​
13. Bine, dar eu vreau sa slabesc repede! Cum slabesc in 10 zile?
Nu poti sa slabesti repede, cum nu poti nici sa te ingrasi repede. Contravine legilor fizicii si felului in care functioneaza corpurile noastre. Gandeste-te ca putem rezista 30-40 de zile fara mancare, iar unii chiar mai mult. Deci slabitul e un proces care dureaza.
​
In 10 zile, tot ce poti face, e sa consumi glicogenul (carbohidratii) stocat impreuna cu apa in muschi si ficat, ceea ce se va vedea in cateva kile pe cantar. Insa la prima masa mai sanatoasa, organismul isi va reface rezervele de glicogen si vei pune toata greutatea inapoi. Asta nu este slabit.
​
14. Atunci cum slabesc eficient?
Bun, asa mai vii de acasa. Citeste articolul asta (ambele parti). Iti promit ca are toate raspunsurile.
​
15. Dar care e cea mai buna dieta?
Dieta pe care o poti tine.
​
16. Atunci care e cea mai usoara dieta? Vreau o dieta pentru incepatori.
Incepatorii au nevoie de o flexibilitate si o permisivitate mai mari ale dietei, eventual chiar fara alimente interzise, astfel incat sa le fie usor sa gaseasca ce sa manance. Dieta If It Fits Your Macro este cea mai flexibila dintre dietele pe care le cunosc, ramanand in acelasi timp si eficienta - totul depinde de cum iti alegi macronutrientii.
O dieta si mai usoara decat ea ar fi If It Fits Your Calories - adica mananca sub necesarul caloric si o sa slabesti.
​
17. Dar ce fac daca vreau sa slabesc doar dintr-un loc? Cum dau jos burta?
La fel cum am discutat mai sus. Nu poti slabi doar dintr-un loc. In general slabesti proportional, de pe tot corpul, asa ca vor fi mai vizibile pierderile din zonele in care ai mai multa grasime.
​
18. Si nu pot sa scap de burta doar cu abdomene? Am vazut ca toata lumea face.
Nu. In cel mai bun caz abdomenele iti vor dezvolta musculatura abdominala (desi chiar si pentru asta exista alternative mult mai eficiente), dar nu vor topi grasimea locala. In plus, abdomenele sunt exercitii de izolare, care nu ard la fel de multe calorii precum miscarile complexe, care folosesc mai multe articulatii; miscari ca genuflexiunile sau indreptarile.
​
19. Dar cum scap de grasimea de pe coapse? Tot cu dieta?
Aici se complica putin lucrurile, pentru ca daca ai intrebat asta, probabil esti femeie si conteaza mult si mediul hormonal. In general grasimea de pe coapse este o grasime mai rezistenta si abordarea este putin diferita si dureaza mai mult - trebuie crescuta secretia naturala de testosteron - antrenamente cu greutati mari, scazut stresul si cortizolul - HIIT, relaxare, odihna si o alimentatie bogata in proteine si fibre. Plus perseverenta. Am scris mai mult aici.
​
20. Deci daca ma duc la sala, slabesc?
Efortul facut la sala te ajuta sa slabesti mai repede, dar caloriile arse intr-o ora de antrenament nu sunt foarte numeroase (2-300, in functie de intensitate) si e mult mai usor sa slabesti imbunatatindu-ti alimentatia.
Principalele beneficii ale mersului la sala sunt constructia de masa musculara - care iti va schimba forma corpului, pastrarea masei musculare existente si folosirea cu precadere a grasimii corporale pe post de energie in perioadele de restrictie calorica (dieta).
​
21. Dar daca ma antrenez cu greutati mari nu ma umflu?
Nu te umfli daca esti femeie. Muschii masivi sunt conditionati de cantitatea de testosteron si numarul fibrelor musculare - ambele mult mai mici la femei decat la barbati. Femeile super musculoase pe care le vezi la concursurile de culturism si, mai rar, prin salile de fitness, iau steroizi anabolizanti.
​
22. Steroizi? Adica prafuri cu proteine?
Nu. Steroizii anabolizanti sunt substante derivate din testosteron, care maresc artificial cantitatea de testosteron liber din corp, ceea ce cauzeaza o dezvoltare mult mai mare a musculaturii, dincolo de limitele genetice individuale. Steroizii sunt folositi in general in scop medical si sunt interzisi publicului larg, din cauza efectelor adverse pe care le pot avea asupra sanatatii.
​
Pudrele proteice sunt suplimente alimentare, inofensive si legale. Singurul lucru pe care il fac este sa te ajute sa-ti atingi mai usor ratia zilnica de proteine (e mai usor sa pui 3 cupe intr-un shake si sa il bei decat sa mananci 300g de carne de pui sau 2 cutii cu branza de vaca).
​
23. Si nu sunt cancerigene? Nu imbolnavesc ficatul, rinichii, inima? Proteinele, zic.
Ah, proteinele? Nu. Nimic din toate astea. Credeam ca intrebi de tigari...
Daca esti o persoana sanatoasa, proteinele nu iti vor face rau.
Iar de inima poate or sa se imbolnaveasca dusmanii, cand or sa vada ce bine incepi sa arati!
24. Deci sala, dieta, proteine, ce mai trebuie sa stiu?
Depinde de ceea ce-ti doresti sa obtii. Implementarea este cel putin la fel de importanta. Te sfatuiesc sa le iei pe rand.
​​
In rest, mai sunt o gramada de detalii de care e bine sa tii cont. Daca esti cu adevarat interesat/a sa iti remodelezi corpul, urmareste articolele de pe site, continua sa te educi despre Fitness si, in timp, vei dobandi toate skill-urile necesare pentru a iti atinge obiectivul. Succes!
​
25. Stai asa! Nu pleca! Nu-mi place cand raman singur/a. Tind sa mananc necontrolat. :'(
​Ce sa vezi - am scris un articol si despre asta!
Dar daca te grabesti si vrei sa-ti rezolvi mai repede problema, da-mi un mail. Putem lucra impreuna daca te inscrii Coaching Online - am o gramada de tool-uri si metode (in plus fata de articol) pe care le putem folosi si care cu siguranta te-ar ajuta.
​
26. Coaching Online? Ce e ala?
Coaching e ca atunci cand te antrenezi la sala si te pazeste cineva si la final iti spune sa mananci mai multe legume. Doar ca eu nu-ti spun doar ce sa mananci si cum sa te antrenezi, ci te invat si cum sa sa iti imbunatatesti in mod sustenabil alimentatia, cum sa iti modifici relatia cu mancarea dar si cum sa schimbi modul in care vezi Fitness-ul, pe tine si slabitul.
Iar Online e pentru ca nu mai stau langa tine sa-ti numar repetarile, ci te pazesc (virtual) tot timpul si-ti dau mail-uri sa te intreb daca ti-ai mancat legumele. Tu, in schimb, imi trimiti filmulete cu forma de executie a exercitiilor si-mi zici ca-s grele si ca se cere turta dulce dupa ele. nu legume. Si mai vorbim si pe Skype ca sa te spovedesti despre cum te-ai indopat in weekend si eu sa-ti zic ca e ok, ca oameni suntem si ca sa ai grija sa-ti mananci proteinele saptamana urmatoare. Chestii de genul.
Vezi aici pentru o explicatie mai serioasa si mai detaliata. Da' sa stii ca asta-i pe bani. (Coaching-ul, nu explicatia.)
​
27. Ok, mersi, m-am lamurit cu toate acum. Esti cel mai grozav si de gasca si destept si frumos si haios si sunt atat de recunoscator/oare ca am dat peste site-ul tau!
Vaaai, ce dragut! Si ce bine ca nu ma poti vedea cum rosesc. Dar eventual scrie-mi toate astea si pe mail, ca nu ma deranjeaza sa citesc de 2 ori. Ba chiar dimpotriva! Plus mai vorbim si noi, ne mai cunoastem si poate-ti mai raspund la vreo intrebare fara raspuns...
​
PS. Daca ai ajuns aici citind, nu scroland, inseamna ca chiar te-a captivat ce-am scris. Iar articolele si mail-urile sunt la fel de faine si utile, asa ca pentru ca sa fii sigur/a ca nu ratezi nici unul, iti sugerez sa te abonezi la Newsletter aici.
​